Witajcie :) Od niedawna mamy postanowienie, żeby wprowadzić do naszego menu więcej
przepisów z kaszą. Jednym z nich jest puree z kalafiora i kaszy
jaglanej. Jako, że żadna z nas nie ma dużego doświadczenia w
przygotowywaniu kaszy jaglanej postawiłyśmy właśnie na nią. Wybrałyśmy
przepis na kaszę jaglaną z kalafiorem i cebulą z książki „Lekka kuchnia
polska”. Przedstawiamy Wam ten przepis, bo koniec końców puree było
całkiem niezłe - np. jako dodatek do obiadu. Jednak polecamy zmniejszyć
proporcje, bo z takiej ilości, którą otrzymałyśmy z podanych w książce
proporcji –najadłaby się tym wielopokoleniowa rodzina :) Niemniej jednak zachęcamy do wypróbowania przepisu na puree, zwłaszcza jeśli lubicie kalafiora.
Składniki (na duży garnek puree):
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średni kalafior
2 cebule
3 szklanki wody
Olej
przyprawy: sól, pieprz, ostra suszona papryka
opcjonalnie: szczypiorek
Przygotowanie:
1. W garnku o grubym dnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie obierz kalafiora, przepłucz go zimną wodą i porozdzielaj na różyczki.
2. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej surowe różyczki kalafiora. Wsyp kaszę i zalej wodą, tak by praktycznie zakrywała całego kalafiora. Osól i gotuj przez ok. 30 minut.
3. W momencie gdy kalafior będzie już miękki, a większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę, wyłącz gaz, odlej nadmiar wody i rozgnieć całość na puree. Skosztuj i dopraw według uznania. Nam puree smakowało najbardziej ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Nasze oceny:
Basia: Fajny pomysł na urozmaicenie obiadu. Puree pasuje idealnie do mięsa, ale jeśli chcecie je jeść samo, polecam dodać więcej aromatycznych przypraw. Moja ocena: 7/10.
Julka: Jako dodatek do pikantnego kurczaka nasze puree sprawdziło się idealnie. Następnym razem dodałabym mniej kalafiora i więcej świeżych ziół. Moja ocena: 7/10.
Bardzo ciekawa propozycja, uwielbiam kaszę jaglaną ;)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis! Nigdy nie nie spotkałam z takim zestawieniem.
OdpowiedzUsuńfajne :), a ja bardzo lubię jaglaną :)
OdpowiedzUsuńwiecie co? sama bym nigdy na to nie wpadła, a szkoda bo zapowiada się bardzo ciekawie!:)
OdpowiedzUsuńnie byłyśmy do końca przekonane tego przepisu, ale puree wyszło naprawdę smaczne :)
UsuńUwielbiam kalafior, więc to puree musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńpuree z kaszy? Zaskakujące, ale, kurka! podoba mi się! :D
OdpowiedzUsuńZapiszę i zrobię na pewno :)
:) czekamy na opinie, tylko dopraw dobrze, żeby nie było mdłe :)
Usuńbardzo ciekawa propozycja do obiady zamiast ziemniaków :) na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i bardzo smaczny pomysł :D Do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście fajny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować! Kalafior z kaszą to super połączenie.Ostatnio zrobiłam kalafior z kaszą gryczaną http://codojedzenia.pl/salatka-z-kalafiorem-kasza-gryczana-i-chevre/
OdpowiedzUsuńpolecamy i pozdrawiamy :)
UsuńCiekawy pomysł, pierwszy raz spotykam się z takim przepisem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną :) Przepis bardzo m się podoba :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest wyśmienita i można poszaleć kulinarnie z tym składnikiem.
OdpowiedzUsuńJak to fajnie,że młodzież nie napycha się plastikowym żarełkiem ulicznym.
Myślę ,że w postaci przez Was proponowanej , to dobra alternatywa zamiast frytek
czy puree ziemniaczanego.
Nie jadłam takiego puree, ale musi cudownie smakować :P
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrałyście składniki, to musi być świetny dodatek do mięs i sałatek : ))
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, na pewno powtórzę po Was:-) Zapisuję do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńMacie świetne pomysły:)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj na stole takie puree będzie razem z pieczonym kurczakiem! Dzięki na przepis :D
OdpowiedzUsuń[ www.lightlife.blog.pl ]
Bardzo fajne puree, ciekawa jestem smaku i połączenia kalafiora z kaszą :)
OdpowiedzUsuń